m

Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit consequat ipsum, nec sagittis sem nibh id elit. Duis sed odio sit amet nibh vulputate cursus a sit amet mauris. Morbi accumsan ipsum velit.

 

Официално откриване с ексклузивна експозиция на Равногорското съкровище в Регионален исторически музей Пазарджик

Официално откриване с ексклузивна експозиция на Равногорското съкровище в Регионален исторически музей Пазарджик

На 26 юни в Регионален исторически музей Пазарджик специално за откриването на третия международен Форум „Брацигово-Каменният поток на времето“ бе експонирано уникалното тракийско съкровище от с.Равногор. Събитието тази година официално бе под патронажа на Министерство на културата, а зам. министъра на културата арх.Чавдар Георгиев присъства и произнесе приветствена реч адмирирайки начинанието и необходимостта от създаване на център за архитектурно строителна реставрация. Той посочи, че темите във фокуса на инициативата са важни, експертите са на ниво, а резултатите са значими за цялото общество на България. Изводите от дискусиите по темата за въвеждане на енергийна ефективност на обектите от недвижимото културно наследство ще бъдат основа за въвеждане на общи правила за прилагане на мерките. Зам.-министър Георгиев отбеляза още, че демографският проблем води до проблеми и с опазването на ценни сгради, архитектурни паметници и недвижими културни ценности, които се саморазрушават, поради липса на грижа. „Международното участие в тазгодишното издание на форума може да ни даде отговори как други държави като Италия работят по тази тема и се справят“, посочи арх. Георгиев. Той изрази убеденост, че представителите на всички институции – архитекти, строители, общинска и държавна власт, могат да работят заедно за намиране на устойчиви политики, които да залегнат на национално ниво за опазване на недвижимото културно наследство.

Надежда Казакова, кмет на Община Брацигово посочи, че опазването на архитектурните паметници е приоритет за Брацигово и смята, че градът е един от добрите примери за това как да се опазят стари и обезлюдени сгради, като им се придават нови функции и нов живот.  Г-жа Казакова изрази задоволство, че форумът се е превърнал в емблема на град Брацигово и припомни, че част от целите му е създаването на Национална школа по архитектурно-строителна реставрация в Брацигово.

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков подчерта, че форумът е важен за цялата държава и изрази надежда, че в бъдеще ще разшири обхвата си. Той предложи като тема за обсъждане в бъдеще да бъде и идеята за това Брациговската архитектурна школа да се включи в част от националното и международно културно нематериално наследство. В тази връзка Трендафил Величков вече е разговарял с Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център-София към  ЮНЕСКО.

Представяне на програмата на тазгодишния форум и значимост на инициативата за създаване на Международен образователен център за архитектурно строителна реставрация в Брацигово представиха и председателя на КАБ РК София Област арх. Борислав Владимиров , председателя на КАБ арх.Владимир Милков и председателя на КСБ инж. Илиян Терзиев. Партньорството между двете камари е ключово и за бъдещото обединение на екипи от архитекти, инженери и майстори, които да работят като едно цяло – това е основната цел и на бъдещата школа – подчерта арх. Десислава Димитрова, главен организатор на форума: „Именно примерът който даваме вече трета поредна година с тази инициатива е успешният модел за решаване както на кадровия проблем, така и на ревитализацията на град Брацигово, обосноват с историческите традиции на брациговската архитектурно строителна школа и наличният сграден потенциал.“

От огромно значение тази година е присъединяването към организаторите на Посолството на Италия, Италианския културен институт и Конфиндустрия България. „Това е шестото поредно събитие, в което Конфиндустрия България си партнира с КАБ, а от миналата година вече и с КСБ, така че с радост се присъединяваме официално като организатор и към тазгодишното издание на форума и развитието на неговата концепция, допринасяйки с италианския опит“ – каза директорък на Конфиндустрия България г-жа Мила Ненова.

„Тази година открива форума посветен на недвижимото културно наследство с археология и най-забележителното тракийско съкровище от с. Равногор, Община Брацигово, тъй като археологията е неделима и значима част от историята, която трябва да съхраним.“ – каза директорът на РИМ Пазарджик г-н Борис Хаджийски.

Освен РИМ Пазразджик, партньори на международния форум са и Националното сдружение на общините, „Общество културно наследство“ – асоцииран партньор на ЕВРОПА НОСТРА и Университета по архитектура строителство и геодезия. Приветствие към събитието изказа и декана на строителния факултет доц. д-р инж. Емад Абдулахад.

Официални гости на откриването бяха  Директорът на НИНКН арх.Петър Петров и Председателят на Съюза на архитектите в България арх.Петър Диков.

Обстойна информация за Равногорското съкровище и археологическите обекти в региона даде Адриана Божкова.

Изкуствата трябва да се съчетават и допълват, така че програмата на откриването бе съчетана с музикални изпълнения на талантливия цигулар Орлин Цветанов с български и италиански произведения.

Коктейл със селекция вина на „ЕДУАРДО МИРОЛИО“, хапки от „Дионисий кетъргинг“ и музикална програма с Орлин Цветанов, завършиха първия ден на международния ФОРУМ „БРАЦИГОВО – КАМЕННИЯТ ПОТОК НА ВРЕМЕТО“.