m

Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit consequat ipsum, nec sagittis sem nibh id elit. Duis sed odio sit amet nibh vulputate cursus a sit amet mauris. Morbi accumsan ipsum velit.

 

Форум „Брацигово – Каменният поток на времето“ спечели отличие в годишните награди на кампанията „Чудесата на България“

Форум „Брацигово – Каменният поток на времето“ спечели отличие в годишните награди на кампанията „Чудесата на България“

На официална церемония в Българска академия на науките на 8 септември дългогодишната дейност на ФОРУМ БРАЦИГОВО – КАМЕННИЯТ ПОТОК НА ВРЕМЕТО бе отличена с награда в раздел „Бранд Родопи“. Събитието бе организирано от Общество „Културно наследство“ – официалният представител за България на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра.

Международният Форум „Брацигово – Каменният поток на времето“ се провежда за трета поредна година, като от тази година вече е и под патронажа на Министерство на културата. Награди за него получиха кметът на Брацигово Надежда Казакова, арх. Десислава Димитрова, главен организатор на форума, Мила Ненова, директор на Конфиндустрия България, арх. Борислав Владимиров, Председател на Камара на архитектите в България – Регионална колегия София област и инж. Илиян Терзиев, Председател на Камара на строителите в България.

Отличията бяха връчени от Цветелина Бориславова, собственик на Фондация „Кредо Бонум“, съучредител на Европа Ностра България.

Форум „Брацигово – Каменният поток на времето“ се провежда с голямата подкрепа на Италия. Затова специални награди бяха присъдени на Н. Пр. г-жа Джузепина Дзара, посланик на Италия у нас и на Мария Маца, директор на Италианския културен институт в София. Отличията връчи доц. Петър Чобанов, подуправител на БНБ.

В изданието на Форум Брацигово 2023 , специален партньор бе Регионален исторически музей Пазарджик с експонирането на тракийското съкровище от Равногор, Община Брацигово, които също бяха отличени с награда Бранд Тракия за модернизацията на музея и за експозицията на невероятното Равногорско съкровище.Тя бе връчена на Борис Хаджийски, директор на РИМ Пазарджик,  от проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС.

 

Специални гости на форума, който се проведе под патронажа на Мария Габриел, бяха вицепрезидентът на Европа Ностра Пийт Яспър и Йоана Микру, член на Борда на директорите на Елиники Етерия (Европа Ностра Гърция).

Над 150 представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на научните среди, бизнеса, неправителствените организации и медиите се събраха в Големия салон на Академията за третия международен форум „Бранд България – докосни Чудесата“.

В дискусията и годишните награди „Чудесата на България“ се включиха министърът на културата Кръстю Кръстев, зам.-председателят на парламента проф. Андрей Чорбанов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, собственикът на фондация „Кредо Бонум“ Цветелина Бориславова, подуправителят на БНБ доц. Петър Чобанов, евродепутатите Искра Михайлова (зам.-председател на ПГ на „Обнови Европа“) и Цветелина Пенкова (ПЕС), съветникът на министъра на туризма проф. Мариела Модева, лидерът на „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов, председателят на парламентарната Комисия по въпросите на въпросите на децата, младежта, семейството и спорта Небие Кабак, зам.-председателят на Комисията по туризъм в НС Любен Дилов-син , депутатите от ДПС Хайри Садъков, Байрам Байрам и Фатме Рамадан, ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров. Поздравителен адрес изпрати председателят на Сметната палата Димитър Главчев.

Дискусията събра плеяда дипломати – посланиците на Кралство Мароко Н. Пр. Закия ил Мидауи, на Румъния – Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску и на Сърбия – Н. Пр. Желко Йович, първият секретар и консул на посолството на Австрия у нас Джералд Хаузер, директорът на Италианския културен институт Мария Маца.

Форумът бе уважен от кметовете на Брацигово Надежда Казакова, на Белица – Радослав Ревански, на Джебел – Неджми Али, на Крушари Илхан Мюстеджеб, зам.-кметът на Габрово Невена Минева.

Бранд България трябва да е национален приоритет като еврото и Шенген, заяви председателят на Европа Ностра България Славка Бозукова, откривайки форума, по време на който бяха раздадени и Годишните награди „Чудесата на България“ за 2023 г.

На базата на уникалния български код трябва да се разработи и да започне да се реализира концепцията за Бранд България, за нова визитна картичка на България пред света. И като мисия за възраждане на българската духовност. И като инструмент за изграждане на имидж и репутация на страната. И като кауза, която да позволи културната ни съкровищница да заеме подобаващото й място в европейската и в същото време да превърне страната ни във водеща европейска дестинация и за туризъм, и за иновации, категорична бе г-жа Бозукова.

„Благодаря за енергията, защото направихте Бранд България кауза“ – заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

В Бранд България ще имат специално място културните институти на България зад граница. Предстои и изготвянето на единен културен календар на България, който да се спазва както у нас, така и от мисиите зад граница, съобщи Габриел.
Да се опитаме да разкажем себе си чрез Бранд България с увлекателна история, свързваща миналото, настоящето и бъдещето. С нови продукти и нови атракции. Вярвам, че заедно ще успеем. Това е кауза, приемете я, призова министърът на културата Кръстьо Кръстев.
Европа Ностра е неправителствена организация, съществуваща от 60 години, има 300 дъщерни организации в Европа. Общество „Културно наследство“ вече е една от тях. Неправителствената организация, оглавявана от Славка Бозукова, играе огромна роля в опазването на старините в България, подчерта Пийт Яспър.
Поздравления за това, което правите и за прекрасната идея за Бранд България, за все по-ясно дефинираната цел за културната дипломация, подчерта евродепутатът от „Обнови Европа“ Искра Михайлова.
Работата на Министерство на туризма по Бранд България представи съветникът на Зарица Динкова – проф. Мариела Модева, която е партньор на инициативата още от времето, когато бе зам.-министър. Тя заяви, че само обединените сили на всички ще доведат до реализация на каузата.

Източник на информация: standartnews.com

Снимки: Иво Орешков