m

Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit consequat ipsum, nec sagittis sem nibh id elit. Duis sed odio sit amet nibh vulputate cursus a sit amet mauris. Morbi accumsan ipsum velit.

 

Отделно приоритетно финансиране по програмите за енергийна ефективност на сгради със статут на недвижимо културно наследство

Отделно приоритетно финансиране по програмите за енергийна ефективност на сгради със статут на недвижимо културно наследство

Експерти  строители и архитекти изискват отделни специални програми за кандидатстване, нови критерии и по-голямо приоритетно финансиране по програми за енергийна ефективност, които да позволят съхраняване на автентичността на сгради със статут на недвижимо културно наследство.

Двете браншови организации имаме готовност да създадем работна група, която да работи върху правилата за обновяване и повишаване на енергийната ефективност на тези така ценни за облика на градовете и за историческото ни наследство сгради, каза арх. Десислава Димитрова – модератор на кръглата маса от КАБ РК София област. Подробна информация ще бъде изпратена до ресорните Министерство на културата и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

На кръглата маса присъстваха областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, кмета на град Брацигово Надежда Казакова, председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, председателят наКАБ РК София Област арх. Борислав Владимиров, директорът на НИНКН, зам.-председателят на Конфиндустрия България инж. Пламен Дилков и директорът Мила Ненова, главните архитекти на София Здравко Здравков и на Бургас Тихомир Райчев, експерти от МРРБ, НСОРБ, директорът на Италианския културен институт Мария Маца,изп. директор на Фондация „Български строител“, експерти от държавните и местни власти, професори и доценти от УАСГ, представители на професионалните гимназии, архитекти от Италия и гости.

 

 

Към голямата цел на форума в Брацигово – създаване на Международен образователен център за теоретична и практическа подготовка на квалифицирани кадри за извършване на консервационно – реставрационни дейности на обекти-недвижимо културно наследство през тази година се присъединява и Конфиндустрия България, с която специално подписания меморандум за сътрудничество между КСБ, КАБ и Община Брацигово беше анексиран. Идеята е образователният център да бъде базиран именно в града, носител на историческата памет за великата Брациговска строителна школа, достигнала своя разцвет през Възраждането.

 

Презентациите на участниците и пълен видео запис, ще бъдат публикувани във възможно най-кратък срок.