m

Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit consequat ipsum, nec sagittis sem nibh id elit. Duis sed odio sit amet nibh vulputate cursus a sit amet mauris. Morbi accumsan ipsum velit.

 

Тракийското съкровище от с.Равногор

Тракийското съкровище от с.Равногор

Експониране на Равногорското съкровище и обзорно представяне на Адриана Божкова на тема „Археологически проучвания в Брациговския край и околността“; музикална програма на цигуларя Орлин Цветанов

Регионален исторически музей Пазарджик ще изложи прочутото тракийско съкровище от с. Равногор, Община Брацигово, специално за деня на откриване на ФОРУМ БРАЦИГОВО „КАМЕННИЯТ ПОТОК НА ВРЕМЕТО“ 26 юни 2023г.

През август 1987 г. в района на село Равногор започват археологически разкопки под ръководството на ст.н.с. Георги Китов. Разкрити са 20 гробници, строени в периода ІV-ІІв пр.н.е.

В една от могилите е намерено Равногорското съкровище, представляващо девет предмета, част от украса за конска амуниция – юзда, начелник и седем кръгли апликации. На шестте от тях, групирани по двойки, използвани за набузници от двете страни на конската глава) са изобразени бюстове на богините Атина, Артемида и Нике.
Богинята Атина е изобразена с шлем, щит и копие. На седмата апликация (поставяна на гърдите на коня) е изобразено крилато тракийско божество с венец на главата. Изобразеното божество вероятно е синкретичен образ – съчетава атрибути на Аполон, Нике, Дионис и показва тракийска традиция.
Съкровището се датира във II-I в. пр.Хр. и има огромна художествена стойност.
Участвало е в изложби в Швейцария, Белгия, Германия, Франция, Испания, САЩ и Япония.

 

ОФИЦИАЛНА ПРОГРАМА

на откриването на

ФОРУМ БРАЦИГОВО – КАМЕННИЯТ ПОТОК НА ВРЕМЕТО

26 юни 2023

 

14:30 часа – Пресконференция на организаторите в конферентната зала на РИМ Пазарджик

15:30 часа – Експониране на Равногорското съкровище и обзорно представяне на Адриана Божкова на тема „Археологически проучвания в Брациговския край и околността“; музикална програма на цигуларя Орлин Цветанов

16:30 часа – Коктейл и музкална програма