m

Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit consequat ipsum, nec sagittis sem nibh id elit. Duis sed odio sit amet nibh vulputate cursus a sit amet mauris. Morbi accumsan ipsum velit.

 

Откриване на Архитектурния Форум за Културно-историческо Наследство в Брацигово: Диалог между Археология и Архитектура

Откриване на Архитектурния Форум за Културно-историческо Наследство в Брацигово: Диалог между Археология и Архитектура

С тържествена церемония в град Брацигово беше официално открит Архитектурният форум за културно-историческо наследство. Темата на събитието – „Археология и архитектура“, събра представители на различни професионални сфери, които подчертаха връзката между културното наследство и неговото съвременно приложение. Кулминацията на форума бе подписването на „Меморандум за партньорство в областта на опазване на недвижимото културно наследство, традициите, архитектурата, археологията и изкуствата”, което бележи нов етап в сътрудничеството между различни институции и експерти. Форумът се провежда под Патронажа и с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Важни Изказвания и Основни Акценти:

Кметът на Община Брацигово, Надежда Казакова, откри събитието с вдъхновяваща реч за значението на местните строителни традиции и по-конкретно Брациговската архитектурна школа. Тя подчерта, че именно в този регион са положени част от основите на Българското възраждане, като борците за свобода са оставили дълбок отпечатък в културната и строителната история на България.

Валентина Кайтазова, Областен управител на Пазарджик, акцентира върху наследството на Брациговските майстори и техните постижения, които остават силно послание за стремежа към свобода и щастие. Тя изрази убеждението си, че този форум е доказателство за непрекъснатия живот на тези послания.

Н.Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия в България, подчерта важността на обмена между България и Италия в сферата на културното наследство. Според нея подобно сътрудничество не само ще укрепи културните връзки, но и ще насърчи икономическото развитие и осъзнаването за нуждата от опазване на културното наследство. Тя също така обяви готовността на Италия да подкрепи изграждането на училище в Брацигово.

Председателят на Конфиндустрия България, Роберто Санторели, се възхити от възможността на форума да обедини експерти от двете страни. Според него археологията и архитектурата са безценно богатство, което трябва не само да бъде защитено, но и да се придаде допълнителна стойност чрез реставрация и дигитализация – ключова тема, засегната и от италианския арх. Андреа Грилето, директор на Асоциацията на реставраторите в Италия.

По време на откриването усилено се дискутира темата за добавената стойност на културните обекти посредством реставрация. Инж. Винченцо Калванезе, технически директор на Археологически парк Помпей, коментира значението на създаването на мрежа между културни паметници, за да се постигне заслужено международно признание на обектите.

Директорът на Националния исторически музей, доц. д-р Бони Петрунова, изтъкна важността на форума като платформа, която събира археолози и архитекти за съвместно обсъждане и решения. Тя отбеляза отсъствието на представител от Министерството на културата, но подчерта важността на подписания меморандум като ключов момент за бъдещото сътрудничество.

Славка Бозукова, „Общество Културно наследство“ представител на „Европа Ностра“ за България, изрази удовлетворение, че гражданското общество прави важни стъпки в опазването на културното наследство, често дори преди държавните институции.

Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, акцентира върху възможността културното наследство да се използва като средство за утвърждаването на България като инвестиционна дестинация, подчертавайки практическите аспекти на опазването.

Събитието беше допълнено от откриването на изложбата „България и мозайките“, реализирана от Фондация „Балканско наследство“ за Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България. Снежана Йовева-Димитрова, директор на института, и Ангела Пенчева, член на управителния съвет на фондацията, представиха изложбата като значим проект, който подчертава връзката между културното наследство и съвременните форми на изкуството. Изложбата подчерта важността на мозайките като израз на културна приемственост и символ на националната идентичност, разкривайки богатото наследство на България в международен контекст.

Архитектурният форум в Брацигово не само събра на едно място професионалисти от сферата на архитектурата, археологията и културното наследство, но и отвори нови хоризонти за сътрудничество между България и Италия. Подписаният меморандум символизира решимостта за опазване и популяризиране на културните ценности, а дискусиите на форума подчертаха значимостта на реставрацията и съвременното приложение на старите строителни техники.

Събитието не само акцентира ролята на културното наследство като икономически ресурс, но и насочи вниманието към значението на съвременните технологии и иновации в процеса на съхранение и популяризация на културните ценности. Археологията и архитектурата се доказаха като силен катализатор за диалог между минало и бъдеще, с ясно послание за възможностите пред България да запази и развие своята богата история и културно наследство.

Автор на публикацията: Георги Александров