Тазгодишното издание на организирания от Камара на архитектите в България РК София Област, Камара на строителите в България и Община Брацигово ФОРУМ „БРАЦИГОВО – КАМЕННИЯТ ПОТОК НА ВРЕМЕТО“ е посветен на българо-италианския културен обмен свързан с недвижимо културно наследство и изкуство. Към главните органзатори тази година се присъединиха Посолството на Италия в България, Италианския културен институт и Конфиндустрия България. Партньори на проекта са още Регионален исторически музей Пазарджик, Университета по архитектура строителство и геодезия, както и Националното сдружение на общините в Република България. Генерален спосор на събитието е „Главболгарстрой“

 

Форумът ще се проведе в периода от 26 юни до 2 юли 2023 г. с поредица от различни изложби, лекции, практически работилници и културни събития посветени на недвижимото културно наследство, археология и изкуства.Темата тази година е фокусирана върху сгради за образование и култура, както и за ревитализация и енергийна ефективност при сгради със статут на недвижими културни ценности.

Пълната програма на форума можете да разгледате на официалния сайт на събитието:

www.forum-bratsigovo.bg

Специално за официалното откриване на 26 юни от 14:30ч. Регионален исторически музей Пазарджик ще изложи прочутото тракийско съкровище от с. Равногор, Община Брацигово. Програмата в първия ден започва в 14:30 ч. с Пресконференция на организаторите в конферентната зала на РИМ Пазарджик. От 15:30 ч. в зала на музея ще бъде експонирано на Равногорското съкровище съпроведено с обзорно представяне от Адриана Божкова на тема „Археологически проучвания в Брациговския край и околността“, музикална програма на цигуларя Орлин Цветанов и коктейл.


Обширната програма на форума включва поредица лекции и презентации на екперти в областта на недвижимото културно наследство от България и Италия, три изложби, практически работилници и официална кръгла маса на тема „Ревитализация и енергийна ефективност на сгради със статут на недвижимо културно наследство.

Лектори гости от Италия са представители на :


Един от важните акценти на програмата винаги е детската архитектурна работилница, която ще се проведе на 1 юли от 13:00 до 15:30 часа в Народно читалище „Васил Пелтешков“, гр.Брацигово. Темата тази година е „Учебна стая на бъдещето“. Децата ще моделират класната на своите мечти. Работилницата е подходяща за деца на възраст от 6 до 18 години. За участниците се предвидени много награди, подаръци и изненади не само за работа, но и за един истински весел празник.

Генерален спонсор на събитието е ХИПОЛЕНД

Краен срок за записване: 27 юни

РЕГИСТРАЦИЯ

Такса участие: 30лв.


На 1 юли от 9:30 до 18:00 часа ще бъде тематичен ден посветен на лекции и практически дейности на тема „Глинени, варови мазилки и конопобетон“ водени от арх.Георги Георгиев и Димитър Михайлов.


Акварелен пленер под ръководството на  арх.Белин Моллов

На 1 юли от 16:00 часа до 19:00 часа във вътрешния двор на Историческия музея на Брацигово ще се проведе акварелен пленер под ръководството на арх.Белин Моллов. Темата на картината е „Попови къщи“ – сградата, в която се е експозицията „Брациговска архитектурно- строителна школа“.

Организаторите ще осигурят всички необходими материали за рисуване. Включително готови подложки с контури на картината, за тези които желаят.

РЕГИСТРАЦИОННА ФОРМА

Такса участие: 40 лв.


Важна част към професионалната дейност е официлната Кръгла маса на тема „Ревитализация и енергийна ефективност на сгради със статут на недвижимо културно наследство“, която ще се проведе на 30 юни от 14:30ч. в НЧ „Васил Петлешков“, Брацигово. Поканени са Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройство, браншовите камари, Национално сдружение на общините, главни архитекти и кметове, университети, неправителствени организации и експерти в областта. Модератор – арх.Десислава Димитрова.


Конфиндустрия България продължава сътрудничеството с музея Museo di Arte Diffusa (MAD) и Alfredo la Salle за промотиране на съвременното италианско изкуство, организирайки следващия етап на изложбата „Contemporary Italian Art in Bulgaria“. Тя е с куратор Фабио д’Акиле от музей Museo di Arte Diffusa (MAD), град Латина, и вече бе представена в София и в Пловдив, а от 26 юни до 2 юли ще бъде представена в читалище „Васил Петлешков“ в Брацигово. Откриването й ще се проведе на 27 юни от 14:00 часа. 

Виното и кетърингът са любезно предоставени от ВИНАРНА Е.МIROGLIO.

Кафе паузите за целия форум са осигурени от


Изложба „Архитектура за образование и култура“ с автор арх.Белин Моллов ще бъде открита на 27 юни от 13:30ч. в читалището на гр.Брацигово. Тя представя тридесет табла с акварелни картини рисувани от арх.Моллов, допълнени от историческа справка за сградите и техните проектанти.


В последния ден от форума на 2 юли от 11ч. на сцената на читалище „Васил Петлешков“ ще гостува TEATRO IMAGGINE di Venezia с постановката в стил Комедия дел’арте „Странният случай на д-р Джекил и мистър Хайд“.


Ще се радваме да станете част от всичко това – да се запознаем заедно с новостите, да си припомним традициите, да се запознаем с техники по работа с вар, конопобетон, каменоделство, да се насладим на прекрасни произведения, да рисуваме, да обсъждаме различни теми и да се забавляваме.

За регистрция и участие: https://forum-bratsigovo.bg/registration/

Генерален спосор на събитието – „Главболгарстрой“